【本土設計師】工作室被起底 港青繼續講本土


本土工作室的作品多宣揚本土,創辦人阿灝因此一夜之間失去工作的空間。阿灝一心以設計發聲,「用自己擅長嘅技能同埋可發揮嘅領域,講自己想講嘅嘢。」,沒想過竟要為此付出代價。阿灝回憶,上年他經歷了最艱難的時間,「嗰陣被一份雜誌起底,佢搵到我之前同朋友合租嘅工作室。對合租嘅朋友有影響,朋友驚,佢嘅屋企人都驚。尤其係當時李波事件先發生咗幾個月,佢地會擔心,所以我就要走。」就是這樣,他因為一篇沒什麼人看的報導,就突然失去工作的地方,「佢唔洗令創作者驚,佢令你身邊人驚,然後就可以影響到你。」原來白色恐怖,可以與你我很近。
「好多嘢唔應該係咁。」就是阿灝堅持創作的原因,是因為香港有太多令人看不過眼的問題。「老實講,其實我是近幾年才真的去關心自己成長的地方,以前是比較政治冷感。」但香港「淪陷」,令他覺得要做些事情,嘗試改變。而作品只是一個引旨,香港的問題是每個香港人都要關心的。「我所有作品好像一道門。一些很簡潔的圖像,去引起興趣和討論,其實就已經足夠,再去發掘自己的理論和意義。」

採訪:非從
攝影:海江田
相關文章:
【本土設計師】回歸20年20張圖 港青:香港淪陷中
http://bit.ly/2uyvWQp
_________________________
回歸廿年,《壹週Plus》與你細味過去與將來。
http://handover20th.nextplus.hk/